Pääkirjoitus

Arvovalintoja huumekaupoilla ja päihdetyötä pimeässä verkossa 

Tämä vuoden viimeisin verkkolehtemme sisältää useita puhuttelevia artikkeleita, joista nostan tähän esittelyyn kolme. Ensinnäkin, huumetalouden hiilijalanjälki. Harva tulee ehkä ajatelleeksi, että huumeillakin on merkittävä hiilijalanjälki, kun otetaan huomioon niiden tuotannon eri vaiheet viljelystä jalostukseeen sekä kuljetuksesta myyntiin mahdollisesti jopa maapallon laidalta toiselle. Sekä luonnonkasveista jalostettujen että synteettisen aineiden tuotantoketjussa on usein useita eettisiä ja ekologisia ongelmia tuotantoketjun alusta loppuun saakka. Rikollisjärjestöiden organisoimassa salakuljetuksessa valtioiden rajojen ylitse hyödynnetään ihmiskauppaa, maahanmuuttajia tai velkaantuneita ihmisiä. 

Vaikka kannabiksen kotikasvatus on yleistä, merkittävä osa Euroopassa käytetystä kannabiksesta on lähtöisin jostain muualta. Ja mitä voimakkaammasta huumeesta puhutaan, sen todennäköisemmin se on kulkenut pitkän matkan, ennen kuin päätyy käyttäjänsä käsiin. 

Ja vaikka kannabista itse kasvattava välttää globaaliin huumekauppaan liittyvät ihmisoikeuskysymykset, kasvattaminen itsessään kuluttaa Suomen olosuhteissa valtavasti energiaa, mikä puolestaan kasvattaa aineen hiilijalanjälkeä. 

Ajassa, jossa pohditaan jokaisen valinnan eettisyyttä, ekologisuutta ja hiilijalanjälkeä, edes huumetalous ei ole vapaata arvovalinnoista. Globaalin huumetalouden tukemista ei voi pitää erityisen kestävänä valintana, eli kulutus valinnoilla on merkitystä myös huumekaupoilla. Aiheesta lisää mielenkiintoisessa Huumetalouden hiilijalanjälki -artikkelissamme. 

Huumeiden levitystä helpottamaan on tullut niin sanotun pimeän verkon anonyymit kauppa-alustat. Tor-verkko tuli viimeistään kaikille tutuksi traagisen Vastaamo -tietomurtotapauksen yhteydessä. Huumeiden ostaminen Tor-verkon kautta on helppoa. Se ei vaadi mitään erikoistaitoja. Mikä tahansa päihde on saatavilla mihin vuorokauden aikaan tahansa noin tunnin sisällä siitä, kun avaat sivuston. Pimeää verkkoa voidaan kuitenkin onneksi hyödyntää myös hyvään, sillä se toimii otollisena alustana haittoja minimoivalle päihdetyölle. Verkko-Vinkki on tehnyt päihdetyötä pimeässä verkossa vuodesta 2018 lähtien. Aluksi toimintaympäristönä toiminut Torilauta -kauppapaikka sulkeutui perustajan päätöksestä marraskuun alussa. Tor-verkon uusiksi kauppapaikoiksi ovat nousseet esimerkiksi Keskustori ja Suomilauta. 

Tor-verkossa tehtävän haittojen minimoivan päihdetyön tavoitteena on ylläpitää ja parantaa päihteitä käyttävien henkilöiden terveydentilaa. Se pyrkii neuvomaan, miten pahimpia vaaroja ja riskejä voi välttää. Anonyymi työmuoto toivoo tulevansa tarpeettomaksi siten, että stigma käytön ympäriltä hälvenisi ja että käyttäjillä olisi mahdollisuus mennä puhumaan päihteiden käytöstä terveydenhuollon ammattilaisille seuraamuksia pelkäämättä. Tästä aiheesta lisää artikkelissamme ”Voitko auttaa?” – Pimeässä verkossa neuvoja saa myös nimettömänä.

Pimeän verkon monet mahdollisuudet eivät kuitenkaan ole poistaneet perinteistä katukauppaa.  Uusimpana nuoria kiinnostaa nyt tupakaton nikotiininuuska, josta on lyhyessä ajassa tullut monen tupakkajätin hittituote. Pinkeillä rasioilla ja makuaineilla houkutellaan röyhkeästi nuoria – etenkin tyttöjä, joiden nuuskan käyttö onkin yleistynyt paikoin jopa räjähdysmäisesti. Tupakointi nuorison parissa on vähentynyt ja siksi tupakkateollisuuden täytyy olla kekseliästä, saadakseen uusia käyttäjiä. Jotkut rasiat näyttävät pöyristyttävästi aivan karkkirasioilta. 

Tupakkateollisuus mainostaa, että näissä valkoisessa nikotiininuuskassa ei ole tupakkaa. Ja koska teoriassa näin, niin EU:n tupakkadirektiivi ei koske sitä. Nikotiinipusseja myydään jo 14 EU-maassa ja ne ovat löytäneet tiensä myös Suomeen. Teoriassa nikotiininuuskatuotteiden nikotiini saadaan kyllä myös tupakkakasvista, mutta edullisemmin, sillä sitä ei valmisteta synteettisesti, kuten lääketeollisuus nikotiinikorvaushoitotuotteiden kohdalla. Näiden makuaineilla hyvänmakuisiksi maustettujen valkoisten pussukoiden huikeat nikotiinipitoisuudet tekevät tuotteista erittäin haitallisia, vaikka ne eivät tupakkakasvia sisälläkään. Lue lisää artikkelistamme Tupakaton nikotiininuuska on uusi tapa myydä nikotiinia. 

Kiitos, että tilaat lehteämme ja mahdollistat päihdekasvatuksemme kouluilla! Vaikka korona rajoittaa kenttätyötä, niin olemme pystyneet tekemään muutamia keikkoja konkreettisesti ja osa päihdekasvatuksestamme on siirtynyt verkkoon. Uusia keinoja kehitetään jatkuvasti muuttuvan monimuotoisen päihdetyökentän muuttuviin haasteisiin. Tarve työllemme on nyt kovempaa kuin ehkä koskaan. 

Tässä muutama tuore kommentti Ruskon vierailulta, Laukolan koulun oppilailta: 

”Päihdetunti varmisti ainakin, että en kokeile mitään päihteitä. Tunti oli mielenkiintoinen ja opettava. Sain tietoa huumeiden haitoista ja rikollisuudesta.”

”Se oli hyvä, että hän tuli puhumaan, ettei kannata kokeilla mitään, koska olotila muuttuu ja pelkää enemmän kaikkia asioita. Ja se oli hyvä, että hän tuli, koska hän on kokenut niitä vaikutuksia.”

” Opin lisää eri päihteiden vaikutuksesta ja siitä ettei niitä kannata käyttää.”

”Kiitos, että sain kuulla erilaisista huumeista ja millaista on olla vankilassa. Ällöttävin kohta oli se, kun Eetu kertoi, että miten joitain päihteitä kuljetettiin vankilaan HYI! Ja nyt tiedän mitä huumeista seuraa ja kuinka paljon niihin menee rahaa.”

”Opin, että ei koskaan kannata edes kokeilla, jos tietää kuin vaikeaa on lopettaa.”

”Opin miten vaikeaa on päästä eroon päihteistä ja, että miten tärkeää läheisten tuki on. Itse en aio ainakaan aloittaa päihteiden käyttöä, nyt kun tiedän, millaisia vaaroja niihin liittyy.”

Selvästi parasta Joulua ja Uutta Vuotta 2021!

Mirkka Torikka

Päätoimittaja

mirkka@freestylelehti.fi

Mirkka Torikka on Freestyle-lehden päätoimittaja.

Tykkäsitkö lukemastasi? Tilaa Freestyle-lehti ja lue lisää mielenkiintoisia juttuja! Tuet samalla ehkäisevää päihdetyötä nuorisolle. 

Jaa artikkeli:
Jaa artikkeli:
Lue seuraavaksi: