Ostin Britannian Voguen, jossa on Sanna Marinin haastis. Olen ylpeä nuoresta naispääministeristämme. Olen itse asiassa kokenut ylpeyttä koronakriisin aikaan monesta asiasta. Esimerkiksi siitä, että sain siivottua viimein pesukoneen taustan, etten ole ruotsalainen ja siitä, että olen elänyt taloutta uhkaavassa kriisissä jo vuosia ennen koronaakin.
Nämä voimaantumista synnyttävät kokemukset ovat auttaneet kohtaamaan tämän sukupolvemme erilaiset sodan. Lapsenlapsille kerrotaan, miten pysyimme urhoollisina vaaraa uhaten kotona sairaalakassit valmiiksi pakattuina, kuten Martat olivat meitä opastaneet. Aikamme rintamamiestarinat kertovat, miten suomalainen jonottajakansa oppi uuden tavan jonottaa, opimme arvostamaan vessapaperia ja pesemään kätemme verille. Käsidesi oli kortilla. Selviytymistarinoiden aika ei kuitenkaan ole vielä. Nyt pitäisi löytää välittämisenergiaa elvytykseen, vaikka yhtään ei enää nappaisi edes nallet ikkunoissa.
Koronakevät on aiheuttanut perheissä monenlaisia toimeentulo-ongelmia kasvaneiden ruokakulujen, lomautusten ja irtisanomisten seurauksena. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat huolissaan vanhempien jaksamisesta, mielenterveys- ja päihdeongelmista sekä perheiden ja lasten tuen tarpeesta. Etätyössä alkoholinkäyttö on kasvanut ja paluu kohtuukäyttöön voi olla haastavaa.
Tilanne huolestuttaa myös useita apua tarjoavia järjestöjä. Ensi- ja turvakotien liitossa apua hakevien määrät ovat moninkertaistuneet. A-klinikkasäätiön Päihdelinkin ja Nuortenlinkin neuvontapalveluissa yhteyttä ottavat huolestuneet läheiset, kun jo ennestään runsas alkoholinkäyttö on lisääntynyt samalla, kun työvelvoitteet ovat vähentyneet. Nuortenlinkin neuvontaan on saapunut aikaisempaa enemmän viiltelyyn ja itsetuhoisuuteen liittyviä kysymyksiä. Itsetuhoisuuteen liittyvät yhteydenotot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti myös Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimessa ja nuorten Sekasin-chatissa. Poliisi on kertonut kotihälytysten määrän kasvaneen. Näiltä hälytysmerkeiltä ei voi sulkea silmiä. Älä siis lopeta lukemista, vaikka ahdistaakin.
Päihdetyön toimijoilla on kova huoli ihmisistä, jotka ovat tippuneet palveluiden ulkopuolelle tai jääneet asunnottomiksi. Kuntouttavassa päihdehoidossa asiakasmäärät ovat laskeneet, kun hoitoon ei ohjata tai tulla. Koronapandemian myötä kaduilla jaetaankin nyt päihteiden käyttäjille eväspusseja ja puhtaita käyttövälineitä. Myös perheitä autettava nyt, tai kuntia voi uhata kallis jälkipyykki. Koulujen kesälomien lähestyessä Mannerheimin Lastensuojeluliitto auttaa upeasti perheitä jakamalla ruokalahjakortteja, välittämällä lasten hoitajia, järjestämällä lapsille kesätekemistä ja pitämällä yllä auttavia puhelimia. Mutta tämä ei valitettavasti yksinään vielä riitä.
Mitä pidemmälle tilanne etenee, sitä monimutkaisempia lapsiperheiden ongelmat ovat – ja sitä kalliimmiksi niiden ratkominen käy. Pelkästään yhden huostaanoton vuosikustannukset voivat olla 100 000 euroa, mikäli vauva joudutaan sijoittamaan ammatilliseen perhekotiin tai laitokseen.
YK varoittaa maailmaa uhkaavasta mielenterveyskriisistä ja kannustaa valtioita panostamaan psykososiaalisen tukeen ja nopeaan pääsyyn mielenterveyspalveluihin. Nyt on aika vastata akuuttiin tarpeeseen ja valmistautua palveluiden kysynnän kasvuun syksyllä, kun kertynyttä mielenterveyden koronakuormaa aletaan purkamaan.
Hallituksen on otettava vahvasti kantaa ja viestittävä, että mielenterveydestä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Tukea tarjoavien järjestöjen taloudelliset resurssit on turvattava. Voimavaroja on suunnattava terveydenhuollon perustasolle. Matalan kynnyksen kriisipalveluita tarvitaan saataville kaikkialle Suomeen ja selvästi suuremmalle joukolle kuin nykyisin.
Päättäjiltä toivotaan nyt vastuullista päätöksentekoa. Hallituksessa on keskusteltu lakialoitteesta pienpanimoiden etämyynnin sallimiseksi tilapäisesti vuoden 2020 loppuun saakka. Päihdetyö puolella tämän pelätään vaarantavan vastuullisen alkoholipolitiikan ja perheiden hyvinvoinnin. Kotiinkuljetus todennäköisesti lisää päihteidenkäytön hallinnan ongelmia etenkin niissä perheissä, joissa niitä on ollut jo ennen koronaakin. Niin hassun hauskaa holhoushuutelua kun se onkin, että Italiasta voi tilata viiniä kotiin, mutta lähipanimosta ei edes paria olutta, on nyt jos koskaan aika ymmärtää oma etua laajemmat näkökulmat.
Pienpanimoiden tukeminen on hyvä asia varmasti lähes kaikkien mielestä, mutta koronapandemiakriisin keskellä ei kuitenkaan tule tehdä nopeita päätöksiä, jotka pidemmällä aikavälillä johtavat Suomen kansanterveysperustaisen alkoholipolitiikan purkamiseen ja alkoholin saatavuuden merkittävään kasvuun. Lisäksi tulisi muistaa lapsivaikutusten arviointi, mitä ei vieläkään toteuteta johdonmukaisesti lainvalmistelussa tai yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Vaikka kevät on vaatinutkin nopeita liikkeitä, tässä asiassa kaivataan malttia.
On tärkeää ymmärtää, että ehkäisevästä päihdetyöstä ei tulisi kriisivaiheessa leikata, koska työllä luodaan parempia edellytyksiä siirtyä kriisistä eteenpäin. Nyt täytyy tunnistaa ryhmät, jotka ovat erityisessä riskissä epidemian jälkeisten pidempiaikaisten sosiaalisten ja taloudellisten seurausten kannalta. Vaikeiden aikojen keskellä ehkäisevä työ on entistä arvokkaampaa.
Kiitos siis, että sinä tilaat lehteämme ja tuet ehkäisevää päihdetyötämme kouluilla!
Mirkka Torikka
päätoimittaja