Valtakunnallista keskusteluapua

Lukuaika: 2 min

Sekasin-chat

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Siellä voi keskustella mieltä askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti.

– Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Palvelua on tarjolla suomeksi sekä ruotsiksi, kertoo Johanna Kronstedt, Sekasin tiimipäällikkö, Mieli Suomen Mielenterveys ry.

– Nuoret keskustelevat suurimmaksi osaksi omasta pahasta olostaan, kuten vaikkapa masennuksesta ja ahdistuksesta. Toinen yleinen aihe on ihmissuhteet, joihin voivat kuulua esimerkiksi suhteet ylipäätään aikuisiin, omiin vanhempiin ja vaikkapa seurustelukumppaneihin.

Kronstedtin mukaan yleisiä keskustelunaiheita ovat myös arjen ongelmat, kuten opinnot, työelämä ja niissä uupuminen.

– Chatissä voi keskustella mistä tahansa mieltä painavista jutuista ja aiheista. Me kuuntelemme ja tuemme sekä neuvomme tarvittaessa eteenpäin. Kaikenlaiset tunteet ja aiheet ovat sallittuja, eikä meillä tunneta liian pieniä tai isoja murheita.

– Monesti jutellaan ihan vain kuulumisista. Toisaalta noin kymmenellä prosentilla nuorista on itsetuhoisia ajatuksia. Niiden takana on usein monenlaisia ongelmia ja murheiden kasaantumisia, tietää Kronstedt.

Sekasin-chat toimii, jotta kukaan nuori ei jäisi yksin pahan olonsa kanssa. Kuva: Pexels/Pixabay.

Turvallinen aikuinen läsnä

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24. 

Sulkemisajan jälkeen jonotus ei ole mahdollista eikä uusia asiakkaita oteta jonoon klo 24 jälkeen.

– Jonotusajat riippuvat ajankohdasta. Keskellä päivää jonotus saattaa kestää viitisen minuuttia. Ruuhka-aikaan eli klo 21 alkaen, jonotus saattaa viedä muutaman tunnin, tarkentaa Kronstedt.

– Keskusteluaika on noin 45 minuuttia ja keskustelujen pituutta rajataan, jotteivat ne kuormittaisi liikaa. Keskustelut ovat välillä intensiivisiä, ja keskusteluajan loppuminen voi tuntua ikävältä. Onneksi aina voi tulla uudelleen juttelemaan.

Kaikille keskustelijoille halutaan antaa tasapuolisesti aikaa ja vapaaehtoisia auttajia on rajallisesti. 

– Lisää vapaaehtoisia tarvittaisiin ja toivoisimme yhteistyötä alaan liittyvän opiskelutahon kanssa.

– Ennen kaikkea, nuoret tarvitsevat turvallista aikuista. Tavoitteemme on, että nuori tulee kuulluksi ja kohdatuksi. Nuorta ei syyllistetä eikä tuomita, kiteyttää Kronstedt.

Sekasin-chatin keskusteluyhteys on salattu, ja data on EU:ssa. Keskustelujen tiedot poistetaan 12 kuukauden kuluttua keskustelusta.

Tykkäsitkö lukemastasi? Tilaa Freestyle-lehti ja lue lisää mielenkiintoisia juttuja! Tuet samalla ehkäisevää päihdetyötä nuorisolle. 

Jaa artikkeli:
Jaa artikkeli:
Lue seuraavaksi: