Verkkolehtemme statistiikan mukaan suosituin hakusana sivuillamme on viiltely. Näin oli jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja jo ennen koronaa. Nyt jos koskaan on tärkeä muistuttaa ehkäisevän työn tärkeydestä. Nuoret tarvitsevat kohtaamista ja konkreettisia välineitä pahan olon ja ahdistuksen käsittelyyn.
Tätä kirjoittaessani kokemusasiantuntijamme Eetu Pakkanen on käynnistelemässä toista päihdekasvatusviikkoa Rovaniemellä. Korona-aikaan koulukeikkoja on tehty etänä, mutta yhä enenevissä määrin Eetu on päässyt kohtaamaan oppilaita taas myös livenä.
”Yläkoulussa annan oppilaille mahdollisuuden kysyä ihan mitä tahansa ja lupaan vastata kaikkiin kysymyksiin. He voivat myös halutessaan pyytää opettajan pois luokasta. Se voi vapauttaa tunnelmaa ja synnyttää luottamusta, koska opettaja on auktoriteetti, ja joskus ehkä myös liian tuttu. Sen jälkeen keskustelemme vain me.”
Eetun toteuttama työ nuorten parissa on äärettömän tärkeää. Se on myös monella tapaa vaativaa. Nykyiselle vastuulliselle kokemusasiantuntijatyöskentelylle tärkein edellytys on riittävän pitkällä oleva toipumisprosessi. Lisäksi omien rankkojen kokemusten työstämisen ja reflektoimisen tueksi on oltava tietoa ja toimintavalmiuksia käyttää kokemuksiaan eri tilanteissa. Lue lisää Eetun tarinasta henkilöjutusta, joka on ilmaisena luettavissa tästä linkistä.
Kohtaava kenttätyömme kouluilla on sitä ruohonjuuritason työtä, jonka vuoksi verkkolehtemme on olemassa. Oppilaiden kohtaaminen valtakunnallisesti ja kouluille maksuttomasti on mahdollista vain ja ainoastaan verkkolehtemme tilaajien ansiosta. Kestävämmän kulurakenteen vuoksi taustallamme toimii sosiaalinen yritys, mikä rajaa toimintamme pois julkisten tukien piiristä. Siksi työmme on Teidän tilaajiemme varassa. Lehtemme voi nyt tilata myös suoraan verkkokaupastamme. Kiitos, että autat meitä auttamaan.
Itsensä viiltämisessä on kyse epätoivoisesta pyrkimyksestä muuttaa henkinen kipu fyysiseksi, jolloin sitä olisi edes hetken helpompi käsitellä. Teon aikana vapautuu endorfiineja ja se voi tuoda hetkellisen hallinnan tunteen muutoin kaoottiseen mieleen ja elämäntilanteeseen. Näin ollen tällä itsetuhoisella teolla pyritään useimmiten kuitenkin selviämään kuin kuolemaan. Lue lisää viiltelystä toimittaja Laura Juntusen tärkeästä uunituoreesta artikkelista Vaarallinen pakokeino.
Kolumnistimme Petteri Summanen kirjoitti tuoreimman tekstinsä pelosta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Helmikuun lopun järkyttävät tapahtumat tekivät kolumnista entistäkin ajankohtaisemman. Summasta siteeraten: ”Pelko hämärtää ajattelukyvyn. Se lamauttaa kyvyn ratkaista asioita järkevästi. Pelko on silti vain tunne. Sitä voi opetella hallitsemaan. Sen mittakaava voi pienentää. Terve pelko pitää meidät hengissä, mutta se ei saa lamauttaa. Pelon vastakohta ei ole rohkeus, vaan uteliaisuus.”
Siis tutkitaan ja kohdataan, kuunnellaan sekä sanotetaan. Luodaan tila, jossa on turvallista tehdä läpinäkyväksi ne pelottavatkin asiat – kysyä ne kysymykset, joihin ei välttämättä ole helppoja vastauksia tai vastauksia lainkaan. Tärkeintä on uskaltaa puhua, sekä kokea tulleensa kuulluksi. Kiitos, että autat meitä tarjoamaan lapsille- ja nuorille muita välineitä käsitellä pahaa oloaan kuin itsensä satuttaminen.
Mirkka Torikka
päätoimittaja
mirkka@freestylelehti.fi