Hirviniemen roolia Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa on kiitelty laajalti. 

Kiireinen mies tekee töitä niska limassa, mutta kertoo nauttivansa jokaisesta hetkestä.

– Tällä hetkellä minulle kuuluu erittäin hyvää. Takana on kiireinen syksy, joka on mennyt elokuvia promotessa. Ihmisen elämähän on tällaista ups and downs -meininkiä. Kun on lunta maassa, mielikin voi paremmin, kun on valoisampaa. Kun taas se sulaa pois, sekin näkyy mielialassa.

Näyttelijä on kokenut omakohtaisesti mielialojen nousut ja laskut, sillä Hirviniemen työuupumuksesta kirjoitettiin paljon syksyllä 2016, kun hän yhtäkkiä katosi julkisuudesta. Tuntematon sotilas -elokuvaa, Kansallisteatterin Nummisuutarit-näytelmää ja kolmea tv-ohjelmaa yhtä aikaa takoneen Hirviniemen elämä pysähtyi kuin seinään.

– Olin jo vuodesta 2010 lähtien ollut julkisuudessa aika kovassa pyörityksessä, ja se olisi ollut kenelle tahansa kova mylly kestää. Kun on omassa intohimoammatissaan ja rakastaa sitä mitä tekee, välillä tulee rohmuttua vähän liikaa tekemistä. Loppuvaiheessa ennen romahtamistani minulla oli käsissäni aika isoja töitä, jotka olivat myös fyysisesti raskaita rooleja. 
Nummisuutareissa minulla oli iso rooli kannateltavanani. Näyttelemäni Esko oli aika bodattu hahmo, joten siinä roolissa piti olla aika isossa kunnossa, kun taas Tuntemattoman sotilaan käynnistyttyä kuntovalmentajani ilmoitti, että ”Aku, 40-luvun sotilas ei voi olla noin iso”, joten kahdessa kuukaudessa tiputin painoa 13 kiloa. Mutta mikään projekti itsessään ei ajanut minua siihen, että jouduin jäämään pois töistä.

Töitä oli paljon ja henkilökohtaisessa elämässäni tapahtui suuria muutoksia ja heilahduksia, joten lopputulos oli osiensa summa.

 Hirviniemi tunnetaan sanavalmiina veijarina, joka pitää tunnelmaa yllä, mutta ennen niin supliikista vääräleuasta tuli pikkuhiljaa hiipien itsensä vastakohta.

– Kollegat ja myös perhe huomasivat, etteivät he saaneet minuun kontaktia samalla tavalla kuin aiemmin. Iloinen minäni katosi, hiljenin ja ikään kuin pattereista loppui virta. Ja se säikäytti minut.

Hirviniemi vetäytyi syrjään, palautui ja palasi tervehtyneenä töiden pariin, mutta mitä työuupumus opetti hänelle hänestä itsestään?

– Opettiko se mitään? Olenko vieläkään oppinut rauhoittumaan. Minulla on taas edessäni vuosi, joka on täynnä kovaa pyöritystä ja erilaisia töitä päällekkäin. Toivottavasti kaikki tuo opetti sen, että osaisin aikaisemmin, herkemmin ja nöyremmin kuunnella itseäni ja jaksamistani, sillä riippumatta siitä, millä alalla ihminen on tai mitä hän käy elämässään läpi, jokainen tarvitsee taitoa siihen, että osaisi kuunnella mieltään ja kehoaan paremmin.

Kun lehdistä luettiin, että Louhimies ohjaa uuden Tuntematon sotilas -elokuvan, vastaanotto oli vähintäänkin kaksijakoinen. Sittemmin elokuva on rikkonut useita ennätyksiä ollen yksi suomalaisen elokuvahistorian katsotuimpia elokuvia. Sen on nähnyt jo yli 800 000 silmäparia, eikä loppua näy. Hirviniemi tekee elokuvassa Hietasen roolin, joka oli hänelle jo ennestään tuttu.

– Näyttelin Hietasen roolin kymmenen vuotta sitten Suomenlinnan kesäteatterissa. Rooli on minulle yksi rakkaimmista teatterirooleista, jonka olen koskaan tehnyt. Olen todella kiitollinen siitä, että Louhimies osoitti valtavaa luottamusta minulle, että otti tällaisen hömppäheikin ja naamanvääntelijän tekemään tuollaista työtä. Hietasen roolihan vakavoituu oikeastaan vasta elokuvan loppumetreillä, muutenhan hän on vähän samankaltainen kuin minä: tunnelman ylläpitäjä. Ehkä elokuva roolitettiin näyttelijöiden luonteenpiirteiden mukaan, en tiedä.

– Kun tieto elokuvasta tuli julki, kuultiin paljon kritiikkiä siitä, miksi Putous-näyttelijät Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi otetaan pilaamaan kansallinen merkkiteos, mutta ei tuollaisille kommenteille saa eikä pidä antaa tilaa vaikuttaa työn jälkeen. Ja näin jälkikäteen, kun elokuvasta tuli menestys, on ollut kiva kuulla positiivisia kommentteja. Ihmiset, jotka alun perin kuuluivat niihin epäilijöihin ovat kadulla tulleet kehumaan. 

Mutta totta kai olin tietyllä epävarmuusalueella, sillä kyseessä oli murrerooli, enkä minä ole Turusta kotoisin tai lounaismurteiden asiantuntija. Olin kyllä jo vääntänyt sitä teatterissa, mutta keskustelu Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa, joka esitti samaisen roolin Mollbergin versiossa, loi minuun uskoa. Kun huolehdin intonaatiosta ja muusta, Petelius totesi, että murteita on niin monia kuin on puhujiakin.

Hirviniemi on urallaan saavuttanut kansan syvien rivien suosion ja saanut tehdä rooleja laidasta laitaan, ja omien sanojensa mukaan mies pitää todella paljon viihdeohjelmien tekemisestä.

– Eräs roolittaja laittoi minulle viestiä ja kysyi, mitä aion tehdä seuraavaksi. Totesin hänelle, että minulla on pari viihdeohjelmaa tulossa ja yritän taas laittaa porukan nauramaan. Hän hieman kritisoi valintaani ja totesi, että minullahan on nyt Hietasen rooli alla, joten eikö minun kannattaisi suunnata ”arvostettavampiin töihin”. Ajatus siitä, että tekisin viihdeohjelmia vain rahan takia on väärä. Minä todellakin tykkään tehdä niitä.

 Ja nyt kun olen saanut tehdä isoja juttuja ja isoja elokuvia, näyttelijän veri vetää näyttämölle. Jossain vaiheessa olisi kiva mennä ihan toiseen suuntaan. Olisi kiva vähän maadoittaa itseään ja mennä Kansallisteatterin Omapohjaan esiintymään 80 ihmiselle. Eikä minua pelota hypätä mihinkään syvään päätyyn ja tehdä jotain pienempää tuotantoa. Olisi mahtavaa päästä tekemään jotain kokeellisempaa juttua. Sellaista, mikä ei välttämättä olisi mikään ison yleisön juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *