Tämä numerossa pohdimme muun muassa sitä, ovatko kosteat juhlat ohi? Sober curious -ilmiö on rantautunut Suomeen voimalla kuluneen vuoden aikana brändätän aiemmen tylsäksi mielletyn raittiuden uudelleen.
Sober curious haastaa vanhat määritelmät siitä, mitä tarkoittaa olla raitis. Se, että ihminen on sober curious voi tarkoittaa monia asioita: raittiuden kokeilemista, käytön vähentämistä tai muuten tiedostavampaa kulutuskäyttäytymistä. Mahdollisia muutoksia omaan alkoholinkäyttöön tehdään yksiöllisistä lähtökohdista. Alkoholista voidaan luopua, vaikka siitä ei olisi koskaan muodostunut ongelmaa. Suomessa ilmiö tuntuu nousseen kansan huulille kuluneen vuoden aikana, kun lehtemme kannessa olevan @sobermimmin eli Wilma Tuomisen sekä @darravapaa -yhteisön kaltaiset sometilit alkoivat kerätä valtavia seuraajamääriä. Ei mennyt kauaa, kun suuret mediatalotkin kiinnostuivat aiheesta. Yhtäkkiä kaikkialla puhuttiin tiedostavasta juomisesta ja uudesta raittiudesta – tai leikkisämmin ”raitistelusta”. Kuinka laajasta yhteiskunnallisesta muutoksesta on kyse? Kuka täällä oikeastaan raitistuu ja miksi? Lue lisää artikkelista Ovatko kosteat juhlat ohi? – Yhä useampi on sober curious ja Wilman haastatteluun pääset tästä linkistä.
Uudet psykoaktiiviset aineet ovat yleistyneet huumemarkkinoilla, ja perinteisiä aineita jatketaan jopa hengenvaarallisilla yhdisteillä. Puhtauteen ja pitoisuuteen liittyvät riskit koskettavat lähes kaikkia huumeita käyttäviä, mutta erityisesti ne korostuvat nuorilla ja kokemattomilla käyttäjillä. Drug checking eli ainetunnistus on haittoja minimoivaa päihdetyötä, jossa tavoitetaan entistä laajemmin huumeita käyttäviä tarjoamalla mahdollisuus selvittää laboratoriossa huumeen sisältö ennen sen käyttämistä. Lainsäädännön puutteet kuitenkin haastavat uutta työmenetelmää. Lue lisää tästä tärkeästä aiheesta artikkelista Ainetunnistus etsii jalansijaa Suomessa.
Lukuvuosi 2021 on alkanut samankaltaisessa epävarmuudessa, kuin edellinenkin syksy. Päihdekasvatusvierailut jatkuvat koronarajoitusten sallimissa rajoissa ja koulujen toivomusten mukaisesti. Pyrimme ensisijaisesti vierailemaan kouluilla mahdollisimman normaaliin tapaan, mutta etävierailut ovat yhä myös mahdollisia.
Lukuvuonna 2020-2021 kouluvierailuiden määrä oli aiempia vuosia vähäisempi koronarajoitusten vuoksi. Maailmanlaajuinen pandemia teki jalkautuvasta työstämme haastavaa: kouluvierailuita sovittiin ja järjesteltiin keväästä 2020 lähtien useamman paikkakunnan kanssa, mutta ajoittain koronatilanteen pahentuminen ennen suunniteltua vierailua johti myös peruutuksiin. Pandemian pahenemisaaltojen väleissä nähtiin myös parempia aikoja. Päihdekasvattajamme pääsivät vierailemaan muutamilla kouluilla syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Vierailut olivat onnistuneita ja tärkeitä kohtaamisia niin oppilaille, koulun henkilökunnalle kuin päihdekasvattajillemme.
Koska viime lukuvuoden aikana koronarajoitukset estivät monilla paikkakunnilla vieraiden ottamisen kouluille, toteutimme muutamia etävierailuita etäyhteyksien avulla. Näistäkin saatiin positiivisia kokemuksia ja myönteistä palautetta kouluilta ja oppilailta. Etävierailut kuitenkin haastavat tärkeää vuorovaikutusta, joten pyrimme toteuttamaan keikkoja mieluummin lähikontaktissa, kunhan se vain on turvallista. Fyysiset vierailut mahdollistavat erityisiä kohtaamisia oppilaiden kanssa. Koululla vieraillessaan päihdekasvattajallamme on mahdollisuus kohdata nuoret yksilöinä, ja olla oppilaiden tavoitettavissa myös esimerkiksi oppituntien jälkeen tai välituntien aikana.
Päihdekasvattajamme odottavat innolla tulevaa lukuvuotta. Vaikka pandemia ei ole vielä ohi, toivomme, että pääsemme tapaamaan tänä vuonna taas suuremman määrän oppilaita. Jos koronatilanne paikkakunnallasi ei kuitenkaan salli fyysistä vierailua koululle, voimme myös kartoittaa etävierailun mahdollisuutta. Otamme nyt vastaan vierailutoiveita ja varauksia tulevan lukuvuoden ajaksi (syksy 2021 – kevät 2022). Jos toivot vierailua omalle paikkakunnallesi, ota meihin yhteyttä!
Mirkka Torikka
Päätoimittaja