Festarikesään valmistautuva ANTTI KETONEN on tyylitietoinen tunteiden tulkki

Tämän haastattelun hetkellä Antti Ketosella on tuoreeltaan takana ensimmäinen keikka uuden albumin tiimoilta. Levyn kansikuvaukset olleet edellisenä päivänä ja laulaja kuulostaa rennolta ja hyväntuuliselta. Ja miksipä näin ei olisi. Ketosen elokuussa 2017 julkaistu debyyttisingle Olisitpa sylissäni on virallisesti vuoden 2018 soitetuin radiokappale: se on soinut 40 asemalla yhteensä 9117 kertaa. Platinaa striimannut biisi oli vuonna 2018 myös useamman kuukauden radioiden soitetuin kappale.

Olisitpa sylissäni -hurmos kasvatti Ketosen tunnettuutta siinä määrin, että tukan joutuu nykyään kampaamaan matkalla markettiinkin. ”Joo kyllä nykyään joutuu ihan eri lailla miettimään, minkä näköisenä sitä lähtee kauppaan”, Ketonen nauraa.

Kevään Ketonen on valmistellut 3.5 julkaistavaa esikoisalbumiaan, joka kantaa ansaitusti nimeä Olisitpa sylissäni. Levyltä julkaistu Niin kaunis -single on myös noussut hyvin radiosoittoon, ja seuraava sinkku Ennen kun alkaa ukkostaa julkaistiin huhtikuussa. Olisitpa sylissäni -menestys on luonut positiivisia paineita. Ketonen myöntää, että jännittää, sillä tulossa on hyvin henkilökohtainen levy, joka sisältää tarinoita elävästä elämästä. ”On aivan eri tunne tulkita biisin tarinaa, kun se on todella tapahtunut.”

Ketosella on edessä on keikkakesä. Eikä mikä tahansa, vaan kolmenkymmenen keikan keikkakesä kaupunkifestareista tanssilavoille. Täydellinen mielikuva; tanssilava, järven ranta ja Antti Ketonen. Voiko juhannukselta enää enempää vaatia? Ei voi. Onnea siis Saarijärven Kukonhiekka.

Kaupunkifestivaali-neitsyys menee Ketosella Jyväskylän Suomipopeilla, jonne hän saapuu heinäkuussa – kunhan löytää majoituksen. Kaikki hotellit ovat kuulemma jo varattu täyteen, innokkaasta festivaaliyleisöstä oletetusti. Ketonen tosin pohtii, että ehkä he jatkavatkin Jyväskylän keikan jälkeen suoraan valmistautumaan seuraavan päivän keikkaan Ouluun, missä Popit järjestetään samaan aikaan viime vuoden tavoin.

”Odotan kesää tosi kovasti. Sitä, että pääsee tien päälle ja nauttimaan festivaaleista. Se energia, mitä tulee yleisön puolelta on huikeaa. Odotan sitä flow-tunnetta, mikä tulee kun pääsee festarilavalle. Festareilla kaikki tehdään isosti. Siinä massassa on kova voima ja energialataus.”

Valmistautuminen on aloitettu hyvissä ajoin. Kenkäfriikiksi tunnustautuvan Ketosen stailisti on auttanut kokoamaan keikkabussiin taittuvaa garderobia erilaisine outfitteineen. Joka festarille ei onneksi sentään tarvitse olla täysin eri outfit, Ketonen linjaa. Kuumaa, kiireistä ja varmasti paikoin kuluttavaakin festari-touria varten on bändin kanssa treenailtu jo viime keväästä saakka. ”Treenivauhti on kiihtynyt keikkakesän lähestyessä ja olemme festareilla kovassa iskussa”, Ketonen lupaa.

Treenaamisen tärkeys ennen keikkaputkea ei ehkä ole yhtä ilmeistä kuin urheilussa, mutta melkoinen maraton se on tämäkin. ”Kyllä keikkailussa on todella tärkeää pitää huolta fyysisestä kunnosta ja jaksamisesta”, sanoo Fustran nimeen vannova Ketonen. Lisäksi hän tykkää juosta ja käydä punttisalilla, mitkä kummatkin onnistuvat onneksi reissun päälläkin.

Ketosen bändin kanssa on sovittu, että ennen keikkaa ei nautita alkoholia. Tai eipä sitä oikeastaan olisi tarvinnut edes sopia. Selvinpäin esiintyminen alkaa olla lähes poikkeuksetta itsestäänselvyys. Tuntuu typerältä edes kysyä asiasta. Terveystrendin vaikutus näkyy raidereilla, jotka nykyään täyttyvät vihersmoothieista ja Muumi-limusta.

Varsinaista kesälomaa, sen yleisemmin tunnetussa merkityksessä, Ketonen ei pidä lainkaan. ”Kyllä keikkojen välissä ehtii sen verran ottaa aurinkoa, että saa akut ladattua. Sitäpaitsi nautin tilanteista, jolloin taotaan täysiä. Kun on esimerkiksi on samana päivänä tuplakeikka ja kunnon tekemisen meininki. Syyskuussa sitten pidetään vähän taukoa ennen klubirundia ja joulukonsertteja.”

Entä siintääkö tulevaisuudessa mahdollisesti haaveissa vielä isommatkin areenat?

”Arena-keikat on tullakseen jos on tullakseen. Ei niiden tavoittelu mulle mikään itseisarvo ole. Mä tässä vasta rakentelen tätä uraani. Aika näyttää onko mahkuja sille puolelle joskus.”

 

Mirkka Torikka KUVAT: Lauri Laukkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *