”Puoleen vuoteen ei käyty missään, ei edes kahvilassa”, stan up -koomikko Ismo Leikola sanoo.
Koronapandemia alku veti myös Los Angelesissa jo viisi vuotta asuneen maailman hauskimman miehen vakavaksi keväällä.
Viimeiset esiintymiset olivat maaliskuun puolivälissä Texasissa, sen jälkeen paikat suljettiin suuressa osassa Yhdysvaltoja. Lentoasemat autioituivat ja ruoka piti tilata kotiin.
Kesällä näytti jo hetken paremmalta, mutta Leikola ja hänen vaimonsa Angelika Leikola pitivät riskiä liian suurena.
”Jossain vaiheessa kesällä ravintolat kyllä avattiin. Katsoimme, että terassit ovat täynnä ihmisiä, mutta ajattelimme, ettemme halua mennä. Ei haluttu riskeerata terveyttä kaljan tai kahvin takia.”
Pariskunta on ollut yhdessä yli kymmenen vuotta, ja siitä ajasta koomikkomies on kiertänyt esiintymislavoja ja ollut poissa noin puolet ajasta. Nyt pariskunta oli tiiviisti saman katon alla.
Leikola nauraa, että kyllä välillä koiran ulkoiluttaminen yksin tuntui vapauttavalta. Välillä omia ajatuksia piti tuulettaa ja juttuideoita pohtia kauempana – mutta turvallisesti.
”Otin kitaran mukaan ja ajoin jonkun rauhallisen kukkulan päälle, missä ei ollut muita ihmisiä. Siellä olin yksinäni soittelemassa kitaraa ja katselin merta. Esimerkiksi Long Beachin vieressä Palos Verdesissä on todella hienot kalliot”, Leikola kertoo.
Aiemmin pariskunta oli ehtinyt miettiä, että olisi kiva kertoa omasta elämästä ja koomikon työstä Yhdysvalloissa. Ehkä jokin dokumentti? Uudessa tilanteessa kypsyi nopeasti idea kirjan kirjoittamisesta, ja nyt siihen oli enemmän aikaan kuin koskaan ennen.
Leikoloiden yhdessä kirjoittama kirja, jossa havainnoidaan – arvatenkin humoristiseen sävyyn – Amerikan kulttuurin ihmellisyyksiä suomalaisen silmin, ilmestyy ensi vuoden puolella.
Kesällä Leikolat lopulta tekivät päätöksen tulla Suomeen. Suomessa koronatilanne oli hyvällä tolalla. Täällä kirjan voisi viimeistellä loppuun ja keikkailukin olisi mahdollista, vaikka esitykset pitäisi toteuttaa poikkeusolosuhteissa.
Leikolan Jos nyt ihan rehellisiä ollaan -kiertue alkoikin 7. marraskuuta Hämeenlinnasta, ja vain muutamia keikkoja on jouduttu siirtämään.
Huumorin työmyyrä
Leikolan tie stand up -komiikan maailman alkoi Jyväskylässä 2000-luvun alussa. Hänen huumorikoulunsa oli paikallisen yliopistokampuksen kyljessä kulttimainetta nauttiva ravintola Ilokivi.
Koska Jyväskylän kokoisessa kaupungissa uusia asiakkaita ei riitä ravintolassa joka illalle tai edes joka kuukaudelle, stand up -esitysten piti tarjota koko ajan tuoretta materiaalia. Porukasta suuri osa oli luonnollisesti opiskelijoita.
”Tein ensimmäisen vuoden ajan joka kuukausi uuden 20 minuutin setin. Se oli ihan älytöntä ja kova tahti. Kävin kerran Helsingissä ja Kuopiossa, mutta muuten en tehnyt mitään muuta kuin Ilokiven keikkoja”, Leikola kertoo.
Työtahti muistuttaa usein esitettyä 10 000 tunnin sääntöä. Sen mukaan todellisen ammattitaidon voi saavuttaa, jos keskittyy harjoittelemaan jotain intensiivisesti ja tavoitteellisesti 10000 tuntia. Ja yleensä työ alkaa kantaa hedelmää noin kymmenen vuoden jälkeen.
Leikolan työn määrä oli suurempi kuin monilla kollegoilla esimerkiksi Helsingissä. Työ opetti kirjoittamaan uutta, mutta hiomiseen ei ollut aikaa.
Etevä ja myhäilevä koomikko huomattiin, ja pian hänet bongattiin myös televisioon.
2003 Leikola aloitti Nelosen Hyppönen-Enbuske Experiencen Jyväskylän kirjeenvaihtajana. Siinä hän ei esittänyt stand up -materiaaliaan, vaan aina jotain ihan uutta. Ja taas piti joka viikko keksiä 3–4 minuuttia puhuttavaa.
”Ohjelma tuli aina torstaina, joten käytin sen päivän siihen. Sekin oli kiinnostavaa, kun juttuja ei päässyt testaamaan missään. Vedin ihan kylmiltäni.”
Samoin täysin uusi tunnin esitys piti olla hallussa myös Edinburghin Fringe-festivaaleilla Skotlannissa – myös aloittelijoilla. Sinne Leikola osallistui ensimmäisen kerran 2007.
Suomessa Leikolan uralle ei suvantovaiheita mahtunut. Vuonna 2014 hänet valittiin Laugh Factoryn kilpailussa Yhdysvalloissa maailman hauskimmaksi ihmiseksi, ja pian sen jälkeen Leikola ja hänen puolisonsa muuttivat Los Angelesiin.
Ajoitus on kaikki kaikessa
Tammikuussa 2018 sattui sitten se todellinen onnenpotku. Leikola sai kutsun tulla vierailemaan legendaarisen Conan O’Brienin talk show’ssa Los Angelesissa. Stand up -koomikoille esiintymiset tunnetuissa talk show -ohjelmissa ovat kultaakin arvokkaampia.
Leikola vietti silloin normaalia perjantaita ja oli ihan muina miehinä kylvyssä, kun puhelin soi. Onneksi koomikko on puhelinaddikti ja luuri oli vieressä.
Linjan päissä olivat sekä hänen managerinsa ja O’Brienin ohjelman vieraiden varaaja. He kysyivät, istuuko Leikola tukevasti alhaalla. Aikaa ei olisi liikaa, sillä kuvaus olisi seuraavana maanantaina.
Leikola oli valmis. Maailman hauskimmaksi valinnan jälkeen hän oli tehnyt töitä hartiavoimin töitä juuri tuollaisen mahdollisuuden eteen neljä vuotta.
Ja niin kuin nyt lähes kaikki tietävät, Leikola vitsaili show’ssa persettä tarkoittavasta sanasta ass. Sanan tulkinnat ja moninaiset käyttötarkoitukset kun ovat suomalaiselle liki mahdottomia tajuta.
Kuuden minuutin klipistä tuli hitti Conan O’Brienin YouTube- Facebook-tileillä, ja siitä ovat tykänneet ja jakaneet useat Hollywood-kuuluisuudet.
Leikola kertoo, ettei työ ja jalansijan saaminen Yhdysvalloissa ole helppoa, mutta hän nauttii siitä. Aiemmin hänellä oli kova paine tehdä enemmän ja löytää juuri oikea paikka oikeaan aikaan.
”Poissa ei olisi saanut olla hetkeäkään. Sitäkin on joskus ihmetelty, jos olen kertonut lähteväni Suomeen. Kyllä Hollywood imaisee mukaansa.”
Nyt miehen mieli on rauhallisempi kuin pari vuotta sitten. Siitäkin huolimatta, että koronapandemia ravisuttelee koko maailmaa, eikä kukaan vielä tiedä, miten ja milloin elämä normalisoituu – ja normalisoituuko koskaan.
Leikola ei stressaa. Ei varsinkaan nyt, kun kiertue Suomessa onnistui ja kirjakin on tulossa. Hurjan keikkailutahdin jälkeen tauko oli tervetullut. Kirjan kanssa tosin kesti kuukausi ennen kuin sanat alkoivat virrata paperille. Sitten Leikola pääsi vauhtiin ja alkoi nauttia koneen ääressä istumisesta.
Lisäksi hänellä on Yhdysvaltojen päässä hyvä manageri, johon voi luottaa tässäkin tilanteessa.
”Se on ollut ihan elintärkeä asia, että on paikallinen ihminen joka tuntee nämä kuviot. Hän on samalla järkevä, eikä mikään puolisekopää valehtelija, joita sieltä myös löytyy paljon. Jenkeistä löytyy paljon ylisanojen käyttäjiä”, Leikola kertoo.
Mies joka jää mieleen
Jo Yhdysvaltojen alkuaikoina monet ihmettelivät, miten Leikolan onnistuu tehdä täysimittainen stand up -show menemättä politiikkaan. Se kun on monien koomikoiden lempialuetta, ja viimeiset vuodet tuleva entinen presidentti Donald Trump on tarjonnut koko ajan syöttöjä lapaan.
”Monet vitsailevat presidentin lisäksi esimerkiksi rodullisista ja kansallisista jännitteistä. Se on ollut ehdotonta plussaa, kun minä en ole tehnyt niin. En ole liian outo, mutta sopivasti erilainen.”
Leikola on aina luottanut iättömiin ja liki filosofisiin oivalluksiin elämästä, oli kyse sitten vanhenemisesta, parisuhteesta tai vaikkapa byrokratian älyttömyydestä. Huumori kestää, kun se ei ole sidottu vain johonkin tiettyyn hetkeen historiassa.
Jokin aika sitten Twitterissä keskusteltiin juuri tästä. Joidenkin mielestä stand upin taso tuli Trumpin aikana alaspäin, koska kaikki keskittyivät toistamaan helppoja ja samoja juttuja.
Alkuvuosien tahti on vaikuttanut myös siihen, että Leikola tuottaa täysin uuden kahden tunnin stand up -setin viimeistään joka toinen vuosi. Hän ei kierrätä vanhaa materiaalia niin kuin monet koomikot tekevät. Tässä on Leikolan mukaan koulukuntaeroja.
”Näkemys tästä on hyvin koomikkokohtainen. Tunnetuista koomikoista kuten esimerkiksi Jerry Seinfeld tekee samaa settiä ja muuttaa sitä vain vähän kerrallaan, kun taas toiset tekevät aina kokonaan uuden show’n.”
Vuosien varrella Leikolalle on kehittynyt tyyli, että varsinaisen kiertueen rinnalla hän testaa seuravaan vuoden materiaalia pienemmillä klubeilla. Näin huumorin timantteja on mahdollisuus hioa ja nähdä, miten ne uppoavat tai saadaan uppoamaan yleisöön.
”En tiedä onko se paras tapa, mutta minusta tuntuu hyvältä, kun kiertueen jälkeen minulla on jo seuraavan vuoden materiaalista iso osa valmiina.”
Leikola kertoo, että Yhdysvalloissa koomikoiden parissa on parempi yhteishenki kuin monilla muilla aloilla. Se johtuu osittain siitä, että huumoria voi kuka tahansa ladata itse omalle YouTube-tililleen ja tavoittaa ihmiset sitä kautta. Ala on siis demokratisoitunut.
”Toisen menestys ei ole toiselta pois, vaikka tietenkin voi olla kova paikka, jos joku toinen pääsee eteenpäin isoille klubeille ja itse ei. Stand upissa on paljon alakategorioita. Nyt jännätään, kuka on seuraava tummaihoinen nainen tai Lähi-Idän koomikko, joka nousee isosti”, Leikola sanoo.
”Ja sitten on yksi Ismo. Ei kukaan muu ole vähän niin kuin minä, suomalainen koomikko. Minua ei koeta sillä tavalla kilpailijaksi. Minua varten on ihan oma uniikki lokero. Tuntuu jopa, että muut koomikot ovat onnellisia siitä, että olen olemassa.”
Työ jatkuu
Vaikka Leikolalla on nimekkäitä faneja ja kuuluisuudet lähestyvät kiitosten ja yhteistyöehdotusten kanssa – tai pyytävät lounaalle niin kuin taannoin kävi – Leikola ei halua puhua keskeneräisistä asioista.
Ja Yhdysvalloissa hän on oppinut senkin, että small talkiin kuuluvaa puhetta on paljon.
Koronan takia muutamia asioita jäi kuitenkin harmittavalla tavalla liipasimelle. Tällaisia olivat esimerkiksi kiertueet Kanadaan ja Australiaan. Lisäksi keväällä olisi pitänyt kuvata HBO:lle komediaspesiaali Conan O’Brienin kanssa.
Leikola luottaa kuitenkin siihen, että elämä jatkuu myös pandemian jälkeen.
”Oloni on kuitenkin luottavainen. Ajattelen, että tämä on ihmiskunnan uusi vaihe, joka nyt tuli kohdalle. Ehkä minulla on vähän kohtalonuskoa tämän suhteen”, Leikola pohtii.
”Ajattelen, että tämä on pause-nappulan painallus urallani. Vuosi tai kaksi menee, mutta ulos tullaan entistä uljaampina, kun asioita on saanut miettiä rauhassa.”