Reilu vuosi sitten laulaja Kasmir joutui tahtomattaan koko kansan silmätikuksi, kun hänet nostettiin median toimesta julkisesti jalkapuuhun. Axl Smith -salakuvausjuttu teki syyttömästä miehestä hetkeksi syypään, kun isojen mediatalojen toimittajat metsästivät päänahkoja vyötäisilleen.

Nopeasti suureen suosioon nousseen laulajan maailma mullistui, kun hänen jalkojensa alta vedettiin matto yhtäkkisesti ja varoittamatta. Listahirmusta tuli hetkessä koko kansan sylkykuppi ajaen ennen niin itsevarman ja luottavaisen miehen araksi sekä siipirikoksi. 

Mutta tässä haastattelussa ei vellota menneessä. Asioita on jo vatvottu ja käsitelty kyllästymiseen saakka. Vettä on jo virrannut Vantaanjoessa aivan riittävästi, joten tässä haastattelussa uuteen nousuun ponnahtanut Kasmir katsoo luottavaisin mielin tulevaan.Keväällä uuden Valmis-nimisen albumin julkaissut laulaja kertoo, että nyt peilistä katsoo takaisin aiempaa huomattavasti varovaisempi, mutta tulevaisuutensa tarkkanäköisemmin hahmottava Kasmir.– Katseeni on terävöitynyt. Kun joutuu menemään tuollaisen mankelin läpi ja päätyy tilanteeseen, jossa koko elämä voidaan pyyhkiä hetkessä pois, edessä on iso henkinen inventaario. Jouduin miettimään, mikä laittaa minut liikkumaan ja saa heräämään aamuisin. Jouduin puntaroimaan, mikä on minulle tärkeää. Ja ennen kaikkea sitä, ketkä ovat minulle tärkeitä ihmisiä. Tuollaisen inventaarion tekeminen olisi ollut henkisesti huomattavasti helpompaa jotenkin muuten kuin tavalla, jonka jouduin kohtaamaan. Nyt on helpompaa jatkaa matkaa, kun kaikesta on selkeämpi visio.Vaikka Kasmirin tuoreimman albumin nimi on Valmis, mies sanoo, ettei missään tapauksessa ole valmis. Ei artistina, eikä ihmisenä. – En usko, että kukaan meistä on koskaan valmis. Enkä tiedä, tulenko koskaan olemaan millään tavalla valmis, mutta ainakin valmiimpi kuin vuosi sitten. Levyn nimen takana oli ajatus, että olemme kaikki valmiita niin kauan, kunnes vastaan tulee jotain uutta. Sitä uutta täytyy opiskella ja siihen uuteen tilanteeseen täytyy totuttaa itsensä. Laulaja myöntää kasvaneensa paljon artistina ja ihmisenä sekä kirjoittaneensa uudelle levylle paljon henkilökohtaisia asioita ja tapahtumia, vaikka niitä kuultiin jo hänen AMK Dropout -debyyttialbumilla.- Totta kai ensimmäiselläkin levyllä käsiteltiin hyvinkin henkilökohtaisia ja kipeitäkin aiheita, kuten esimerkiksi isoäidilleni, joka oli minulle hyvin tärkeä ihminen, omistettu Valkoista kohinaa. AMK Dropoutia nimitettiin ilmestyessään purkkapopiksi, ja sitähän se tavallaan olikin. Se, kuka olen, jäi aika pintapuoliseksi. Kun on nyt saanut katsoa itseään peilistä ja puntaroida sitä, kuka olen ihmisenä, se myös kuuluu Valmis-levyllä. Uusi levyni onkin ajoittain hyvinkin päiväkirjamainen ja viiltävän rehellinen sekä avoin.

 Esimerkiksi Kiitos-kappaleen esittäminen jännitti aika helvetisti. Ei sillä, että se olisi mitenkään epäkunnioittava kappale exääni kohtaan, mutta kappale on hyvinkin henkilökohtainen. Ja hän varmasti löytää itsensä kappaleesta. Kun teet kappaletta, kaikki luonnistuu kivasti, mutta tällaisen todella henkilökohtaisen biisin esittäminen isolle yleisölle voi olla haastavaa. Ja kun huomaa, että kappale aiheuttaa jollekin katsojalle isoja fiiliksiä, sitä itsekin myötäelää niitä tunteita.

Ja silloin saattaa esittämisen kanssa tulla haasteita.

Kasmir ei kuitenkaan pelkää avata omaa elämäänsä tai kipupisteitään suurelle yleisölle. Hän mieluummin näkee asian niin, että asioista laulaminen auttaa häntä itseään asioiden käsittelemisessä ja työstämisessä.– Nyt kun teen jo uutta levyä, olen huomannut, että itselläni on huomattavasti kevyempi olo ja studiossa oleminen sekä hengittäminen on helpompaa. Sain purettua ainakin osan möykyistäni Valmis-levyllä oleville biiseille, joten nyt musan tekeminen tuntuu taas siistiltä. Fiilis on vähän samankaltainen kuin AMK Dropoutia tehdessä.

 Minulle tulee aika etuoikeutettu fiilis siitä, kun saan kuulla ihmisiltä palautetta siitä, kuinka kappaleeni ovat koskettaneet ja auttaneet heitä. Laulan hirveän vähän esimerkiksi yhteiskunnallisista aiheista. Tai ylipäätään otan niihin kantaa. Koska ikävä kyllä en ole niistä niin perillä, mutta mitä tulee arkeen ja ihmisenä olemiseen, siitä minulla on ehkä jotain pientä ymmärrystä ja kokemusta. Esimerkiksi yksinäisyyttä käsittelevästä Omana-biisistä olen saanut hirveästi positiivista palautetta. Aihe on kuitenkin sellainen, joka koskettaa monia suomalaisia. Ja kun tuollaisten asioiden kanssa itse painii päivittäin, kuulijoilta saatu palaute on aivan mahtavaa. Tuollaisten kappaleiden tekeminen ja esittäminen on tietynlaista julkista terapiaa.– On mielenkiintoista, kuinka ihmiset tulkitsevat tekstejäni. Olen saanut paljon viestejä esimerkiksi hengellisistä piireistä. Iholla-biisistä on muutamastakin eri suunnasta tullut kommentteja, joiden mukaan kappale on tärkeä monelle ihmisille. Monet ovat mieltäneet sen kappaleeksi, joka kertoo ihmisestä ja hänen uskostaan. En itse koskaan osannut edes ajatella kyseistä kappaletta siltä kantilta, mutta jälkikäteen kun olen miettinyt sitä tekstiä, niin senhän voi mieltää hyvinkin hengelliseksi. Amen-biisistä olen saanut palautetta muutamalta ex-lestadiolaiselta, joille se oli voimabiisi silloin, kun he olivat jättämässä kyseistä liikettä. On uskomatonta, että olen saanut tehdä biisejä, jotka ovat olleet ihmisille tärkeitä kappaleita noinkin isoissa elämänvaiheissa.Muun muassa Paula Vesalan, Teemu Brunilan ja Mikko ”Pyhimys” Kuoppalan biisinkirjoitustaitoja ihaileva Kasmir toivoo tulevaisuudessa kehittyvänsä kappaleiden kirjoittajana. Mies toteaa ponnistavansa co-write-kulttuurista, mutta haluaa tulevaisuudessa ottaa ohjat omiin käsiinsä.– Haluan kehittää ja parantaa omaa kirjoitustani. Biiseissäni on muitakin kirjoittajia, mutta tulevaisuudessa haluan päästä tilaan, jossa itse toimittaisin biisin kokonaan kaikkineen tuotantoineen päivineen alusta loppuun saakka. Se on seuraava maalini, jota kohti pyrin. Mutta siihen menee vielä tovi jos toinenkin.Yksi käänteentekevistä jutuista Kasmirin lähihistoriassa oli Vain elämää -suosikkiohjelmaan mukaan lähteminen. Laulaja hehkuttaa kokemusta kertoen sen olleen monin tavoin vapauttava ja jopa eheyttävä.- Lähdin sinne monin tavoin paskana ja siipirikkona kaverina. On mystistä, miten kaikin puolin terveempänä ihmisenä tulin sieltä takaisin kotiin. Jotenkin niiden muiden tyyppien lähellä oleminen toimi parantavana kokem

uksena. Dannyn elämänviisauksien kuunteleminen ja sen seuraaminen, kuinka hän kohtelee muita ihmisiä. Sillä oli iso vaikutus minuun. Kaikki tämä vaikutti siihen, että palasin sieltä takaisin entistä huomattavasti positiivisempana, iloisempana ihmisenä. Pystyn nyt katsomaan tulevaisuuteen huomattavasti toiveikkaampana. Ja nuo olivat ehkä niitä suurimpia asioita, joita tuolta reissulta sain. Ja toki näin sekä kuulin upeita esityksiä.

– Kaikista käänteistä huolimatta luvassa on hieno kausi, ja uskon, että se rakkaus ja lämpö, jotka koimme sen yhden pöydän ääressä, välittyvät kotikatsomoihin saakka.Teemu Potapoff, Kuvat: Universal Music Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *