Jare Henrik Tiihonen eli Cheek on vuosikausia dominoinut kotimaista räppiskeneä. Muut ovat tehneet, mitä ovat voineet, kun taas Cheek mitä halunnut. Mutta kaikella on aikansa – niin myös suosikkiräppärin uralla. Vaikka Cheek olisi voinut jatkaa uraansa vielä useita vuosia, miehen kehittelemä kolmiosainen saaga vaatii päätöksen. Ja tässä kohtaa päätös oli konkreettinen syrjään vetäytyminen, eläköityminen ainakin esiintymislavoilta. 

Miehen lukuisille faneille Cheekin lopettamispäätös oli kova pala sulateltavaksi, mutta kaiken mediahössötyksen, viimeisen kiertueen ja Valot sammuu -päätöskonsertin alla on kuplinut uusi keitos. Lukas Leon on 20-vuotias räppäri, jonka debyyttialbumi Simba nousi jymymenestykseksi. Onko Cheek Mufasa ja Lukas Leon Simba, kruununperillinen?

”Se, että Suomen suurin stara oli kiinnostunut musta ja taidoistani oli aivan sairasta. Itselleni uskollisena pysyminen on johtanut tähän pisteeseen, että Cheek kiinnostui musta, Liiga Music teki kanssani sopimuksen ja debyyttialbumini on ulkona.”

Puoliksi suomalainen ja puoliksi kreikkalainen räppärinalku, joka ponnistaa itävantaalaisesta Kuninkaanmäen lähiöstä, kertoo olevansa erittäin nälkäinen. Miehellä on omien sanojensa mukaan menestyksen ja räppäämisen nälkä, vaikka hän on riimitellyt jo useamman vuoden ajan. 

”Saan onnekseni tehdä sitä, mitä rakastan. Ja se taas luo mulle halua saavuttaa isoja asioita elämässäni ja urallani. Yrittämisen ja tekemisen halu ja himo on tullut minulle verenperintönä, sillä kreikkalainen isäni ja suomalainen äitini ovat molemmat yrittäjiä, joten olen nähnyt läheltä sen, mitä kova työn tekeminen on. Ja mitä se vaatii.””En sano, että olimme koskaan mitenkään erityisemmin köyhiä tai olisimme eläneet millään tavalla puutteessa, mutta olen nähnyt läheltä, kuinka molemmat vanhempani juoksivat aamusta yöhön duunissa ihan vain sen takia, että meillä oli leipää pöydässä. Sanoisin niin, että isäni, joka oli kotoisin köyhistä oloista, DNA:ssa oli vahva selviytymisen halu. Ihan kuin hänen elämänsä tarkoitus olisi ollut vain työssä käyminen ja rahan hankkiminen. Ehkä hän isänä halusi taata perheelleen paremmat lähtökohdat kuin hänellä itsellään oli ollut.”

”Vaikka vanhempani olivat paljon pois, en kuitenkaan koskaan kokenut, että he eivät olisi olleet läsnä elämässäni. Aina kun he olivat kotona, sain heiltä paljon rakkautta. Sitä ei multa ole koskaan puuttunut. Sen lisäksi he ovat tukeneet minua esimerkiksi tässä musajutussa ihan alusta lähtien.”

Lukas Leon uskoo, että se sama selviytymisen halu, joka hänen isällään on, elää vahvana myös hänessä. Mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa. Vaikka kova työn tekeminen ja suorittaminen saattaa taata taloudellisen vakauden, työn tekeminen työn tekemisen takia ei räppäriä kiinnosta. Hän haluaa tehdä asioita, joista hän nauttii.

”Kun olen nähnyt läheltä, kuinka vanhempani juoksivat töissä eivätkä voineet nauttia elämästä, päätin jo pienenä, että haluan tehdä asioita, joista nautin eli tehdä musaa. Ymmärsin jo nuorena, että raha on se juttu, joka pyörittää tätä maailmaa, joten kaikista siisteintä olisi tehdä rahaa asialla, jota rakastan eniten. En kuitenkaan ole missään vaiheessa halunnut myydä itseäni artistina ja alkaa tehdä mitään purkkapoppia, vaan haluan pysyä uskollisena omalle visiolleni siitä, millainen artisti olen ja millaista musiikkia haluan tehdä. Itselleen uskollisena pysyminen on johtanut tähän pisteeseen, että Cheek kiinnostui musta, Liiga Music teki kanssani sopimuksen ja debyyttialbumini on ulkona.”

”Totta kai tiedostan, että suuren yleisön vakuuttamiseen menee varmasti oma aikansa, koska Jare on niin iso artisti ja olen Liiga Musicin ensimmäinen artisti, mutta olen varma, että tulen nousemaan omille siivilleni.”

Vaikka kreikkalaiset juuret omaava Lukas kertoo kokeneensa oman osansa suomalaisesta rasismista, nuori räppäri sanoo kääntäneensä asian vahvuudekseen.

”Olen aina ollut ylpeä siitä, että olen kreikkalainen ja suomalainen. Ymmärrän hyvin heitä, jotka kokevat koko ajan todella paljon rasismia ja joutuvat elämään sen kanssa, mutta en voi kirkkain silmin väittää, että olisin ollut suurin rasismin uhri. Musta ei välttämättä edes päällepäin näe sitä, että olen muutakin kuin kantasuomalainen.”

Musiikki imaisi räppärin mukaansa tämän ollessa vasta nuori ala-asteikäinen poika. Rap tuli rytinällä kuvioihin, sillä kuultuaan Eminemiä ollessaan vasta 7-vuotias, Lukas tiesi, mitä hän haluaa tehdä elämällään.

”Eminem ikään kuin sytytti mut, ja ensimmäiset riimini kirjoitin jo kahdeksanvuotiaana. Kyllä mä pystyn lukemaan niitä vielä tänäkin päivänä tuntematta myötähäpeää. Ja itse asiassa olen sairaan ylpeä siitä, että niinkin nuorena pystyin tekemään niinkin teknisiä riimejä tietämättä, että ne olivat teknisiä riimejä. Vaikka pakko se on kuitenkin myöntää, etten aina edes tiennyt, mistä riimittelen.
Olin kuullut Audacity-nimisestä musanäänitysohjelmasta, jonka avulla äänittelin uusia kappaleita joka päivä. Istuin huoneessani ja kirjoittelin sekä äänittelin biisejä nauhalle.”

Lukas Leon on milleniaali, joka elää ja hengittää rap-musiikkia, mutta mitä rap musiikkina ja hip hop kulttuurina merkitsevät hänelle?”Räpissä sananvapaus on tärkeä elementti, ja räpissä on aina ollut vahvana se, että voi tehdä ja sanoa melkein mitä vain. Ja se on mielestäni todella tärkeä asia. Mitä tulee hip hopiin kulttuurina…olen elänyt sen kautta lähes koko tähänastisen elämäni. Koska olen digannut räpistä, sitä automaattisesti myös ajautuu sen siihen liittyvän kulttuurin pariin.”

Kuten muutkin tuhkimotarinat, niin myös Lukas Leonin matka suomalaisen musiikkimaailman kirkkaimman tähden siipien suojaan on sattuman ja kovan työn summa.

”Feattasin Pikkiksen Soundi-biisillä, joka ladattiin YouTubeen. Jare oli sattumalta katsonut biisin musavideon ja tykästynyt meininkiini. Eräänä päivänä, kun odottelin pysäkillä bussia, olin juuri missannut edellisen dösän ja vähän käärmeissäni, sain häneltä viestin Facebookiin. Oli kova verse tossa biisissä, onko sulla omaa musaa, hän uteli. Kerroin Cheekille, että olen Jimi Pääkallon studiolla tehnyt musaa, johon Jare sitten totesi tuntevansa Jimin ja pyysi koodaamaan seuraavan kerran, kun olemme menossa studiolle, niin hän tulee mukaan. Näimme sen studiosession jälkeen muutaman kerran, jonka jälkeen homma oikeastaan pyörähti kunnolla käyntiin.”

”Se, että Suomen suurin stara oli kiinnostunut musta ja taidoistani oli aivan sairasta. Kaikki tämä on tähän mennessä ihan sanoinkuvaamatonta. Olen jälkeenpäin kysynyt Jarelta, että missä vaiheessa hän oli päättänyt, että juuri minä olen se, jonka kanssa hän haluaa tehdä yhteistyötä. Hän totesi, että aika lailla heti kuultuaan Soundissa räppäämäni riimit. Hän kuitenkin halusi ensin haistella meininkiäni ja katsoa, kuinka nälkäinen olen ja millainen työmoraalini on. Jare ei kuitenkaan tee ratkaisuja ihan hetken mielijohteesta, vaan haluaa puntaroida ja pohtia asioita.

Itävantaalaisesta lähiöstä lähtenyt Lukas on onnellinen nykyisestä tilanteestaan, mutta ei aio tyytyä mihinkään. Miehen tähtäin on asetettu korkealle: hän haluaa tehdä entistä isompia asioita, ehkä jopa isompia kuin mentorinsa.”Itä-Vantaa on tiukasti osa minua ja olen tullut tänne edustamaan sitä. Muistan, mistä olen lähtenyt ja tiedän, minne olen menossa. Olen menossa niin ylös kuin pääsen, ja uskon itseeni sekä kykyihini täysillä. Enkä pelkää, että minusta puhuttaisiin vain ”Cheekin löytönä”, ei Lukas Leonina. Olen varma, että niin ei tule käymään. Jos en olisi varma, en olisi koskaan edes lähtenyt mukaan Liiga Musiciin, vaan tekisin musaa omillani. Minut tullaan muistamaan minuna, ei pelkkänä Jaren löytönä.”

”Totta kai tiedostan, että suuren yleisön vakuuttamiseen menee varmasti oma aikansa, koska Jare on niin iso artisti ja olen Liiga Musicin ensimmäinen artisti, mutta olen varma, että tulen nousemaan omille siivilleni. Ja isosti. Onko mulla paineita siitä, että olen Liigan ensimmäinen artisti ja tiimissä, joka koostuu useasta perfektionistista? Kyllä, paineita on, mutta ne paineet ovat sellaisia, jotka potkivat minua eteenpäin tekemään entistä parempaa musaa. Itse olen se, joka vaatii minulta eniten.”

Onko sitten Lukas Simba, Cheekin Mufasan perillinen?

”Levyni nimi Simba ei viittaa siihen, että jatkaisin samaa juttua kuin mitä Jare on tehnyt, vaan enemmänkin viittaus siihen, että viidakkoon on syntynyt uusi kuningas.

”

TEKSTI:Teemu Potapoff

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *