Päädyimme jokunen vuosi sitten läheisen pariskunnan kanssa valmistelemaan lähestyvää uudenvuoden juhlaa. Luvassa oli normaaliin tapaan sukulaisten ja naapurien tapaamista, perinteistä rakettishowta, hyvää ruokaa ja tietysti juomaa. Ihmettelimme sitten kaupat kierrettyämme ääneen, kuinka vuosien saatossa juomien kirjo oli laajentunut. Ja määrät! Rakettien ohella hamstrattujen alkoholijuomien määrä vaikutti hermeettiseltä. Parin päivän juhlintaan tarkoitetulla reservillä olisi juottanut muutamaa laivatrioa suurempaa orkesteria.
Onko mökkiloma oikeata lomaa ilman kellarissa viilenneitä olusia ja auringonlaskun aikaan siemailtuja skumppia. Kannattaako edes kalastaa, jos valkkari jätetään pois? Huojentavaa on, että ihminen tottuu nopeasti sellaiseen, joka kohentaa elämisen laatua.
Inventoimme siinä aikamme ja vertailimme hankintoja nuoruusvuosien varusteluihin. Ero oli huimaava. Toki nuorina opiskelijoina ollut puhettakaan, että vaikka viikonlopun pitoihin hommattaisiin kaljakoppaa enempiä väkevämpiä nautittavia. Rahaa ei liiemmin ollut, eivätkä harjaantumattomien toleranssit sietäneet raskaampaa juomista.
Hetken tilaa kauhisteltuamme heitin ilmoille villin idean koko porukan ihmiskokeeksi: Jospa lähestyvän tipattoman tammikuun sijaan pidättäytyisimme alkoholista kokonaiseksi vuodeksi.
Uteliaisuus tempausta kohtaan heräsi välittömästi. Aloimme luoda skenaarioita erilaisista vapuista, mökkilomista ja pikkujouluista. Riemun ja kauhunsekaisin tuntein lähdimme haasteeseen yksissä tuumin. Vetoja ei vedetty, sana pitäisi. Seuraava vuosi taittuisi äärimmäisen kestävyyskokeen merkeissä!
Alkoholia hörpitään lukemattomin erilaisin tottumuksin. Viinaa voi nauttia monissa erilaisissa muodoissa ja eri tavoin annostellen, oluen siemailusta, ruokaviineistä nauttimiseen, tissuttelusta bilettämiseen. Kun kaiken tämän jättää kokonaan pois, huomaa jo pian, kuinka paljon ja millaista alkoholia on tottunut käyttämään.
Jo kahden kuukauden jälkeen pakottuu muodostamaan mielipiteensä moneen rituaaliksi muodostuneeseen tapaan. Pitääkö rankka työ tai muu ponnistus palkita alkoholilla? Voiko juhlissa nauttia selvin päin? Onko mökkiloma oikeata lomaa ilman kellarissa viilenneitä olusia ja auringonlaskun aikaan siemailtuja skumppia. Kannattaako edes kalastaa, jos valkkari jätetään pois?
Huojentavaa on, että ihminen tottuu nopeasti sellaiseen, joka kohentaa elämisen laatua. Tipattomuus käynnistää dominoefektin, jonka seurauksena hämmästyttävä määrä palikoita kaatuu iloisesti kilahtaen.
On hassua, jopa riemastuttavaa, että sohvalla ei millään pysty istumaan koko iltaa, ellei oikeasti ole todella väsynyt tai kipeä. Voidakseen seurata puolitylsää elokuvaa tai merkityksetöntä runkosarjaottelua, täytyy jämähtää. Muutaman lasillisen jälkeen näin käy. Aivoihin alkavat vaikuttaa sisäiset mekanismit ja aktiivisuus muuttuu passiivisuudeksi.
Kirkkain mielin funtsattuna ilta on potentiaalista aikaa kotitöille, läheisten kanssa seurustelulle ja harrastuksille. Sopivan hetken tullen voi kipaista iltalenkilläkin. Vuorokausirytmi vaikuttaa kehoon häiriöttä. Uni alkaa tulla silmään perheen iltatoimien perään ja unesta tulee riittävän pitkä ja syvä. Aamulla herää vaarhain ja virkeänä.
Noin neljän kuukauden jälkeen mieli on alkanut hyväksyä uudet mallit, eikä koko tempausta tarvitse erikseen pitää mielessä. Työpaikan kekkereistä tulee lähdettyä ajoissa, illalliset sujuvat miellyttävästi ja unohtuneet harrastukset on elvytetty osaksi viikon rutiineja. Vapunpäivänä on mukava kerätä porukka kasaan ja lähteä katsomaan, millaiselta kaupungin keskusta näyttää juhlinnan jälkeen. Kunto kohoaa, paino laskee ja yleinen mieliala terästyy. Krapuloita ei ole, eikä tyhjästä ponnahtelevia riitoja.
Ja sitten ne suuret huolenaiheet! Voiko mökillä viihtyä ilman alkoholia? Kyllä voi. Ja jos ei voi, niin sitten mökki on vain juomapaikka. Kannattaako paljua lämmittää ilman olutta? Ei kannata, koska koko paljussa llillumisen idea perustuu valtaosalla käyttäjistä tölkkien tyhjentämiseen.
Ulkomaillakin voi lomailla. Tekemistä kyllä löytyy baarien ulkopuolella.
Vuoden päättyessä kokoonnuimme juhlistamaan kulunutta vuotta. Ilotulitteita viritettiin lähellä ja porukkaa liikahteli hermostuneesti kelloihin vilkuillen. Kaadoimme shampanjaa pikareihin ja valmistauduimme kohottamaan maljat kokeen loppumisen merkiksi. Juuri ennen vuoden vaihtumista ja ensimmäistä siemausta joku heitti ilmoille ehdotuksen: ”Eiköhän vedetä toinen vuosi perään!”. Kukaan pitänyt heittoa vitsinä.
Jos olet aikuinen ja jo hieman kaavoihisi kangistunut ja suhteesi on alkoholiin on hämärtynyt. Viralliset suositukset tuntuvat omalle kohdalle vierailta, eikä terveysongelmiakaan ole ilmennyt. Työ sujuu, eivätkä läheiset ole aiheesta muistuttaneet. Ehdotan seuraavaa: Pidättäydy juomisesta vaikkapa vuodeksi, niin kyllä se siitä kirkastuu!
Petteri Summanen on suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja.