Sinä voit muuttaa maailmaa

Jos voisit muuttaa maailmassa jotain, mitä se olisi? Millaisiin epäkohtiin haluaisit muutoksen?

Yksi varmasti haluaisi poistaa nälänhädän, toinen rukoilee maailmanrauhaa, kolmas etsii sukupuolten, rotujen tai seksuaalisesti eri tavalla suuntautuvien välistä tasa-arvoa. Ja kaikkea näiden väliltä. Näihin haluihin vaikuttaa kaikki elämässämme kokemamme, mutta tärkein vaikutin on oma halumme rakentaa parempaa maailmaa.

Mutta tärkein kysymys on, voiko yksi ihminen muuttaa maailmaa.

Näinä päälle huutamisen aikoina on vaikea saada ääntään kuuluviin, oli asian pointti kuinka painava tai perusteltu tahansa. Paljon on puhuttu keskustelun polarisoitumisesta, mutta kukaan ei tunnu löytävän siihen ratkaisua, sillä kaikki pitävät kiinni omista mielipiteistään kuin hukkuva oljenkorresta.

Kuinka monta kertaa olet nähnyt nettikeskustelun, jossa eri mieltä olevat osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen?

Samaa mieltä olevat kertovat muille samaa mieltä oleville olevansa samaa mieltä. Auta armias, jos olet eri mieltä, internet on tuomari, lautamiehet ja lynkkausjoukkiot. Kuinka monta kertaa olet nähnyt nettikeskustelun, jossa eri mieltä olevat osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen? Uskoisin, että nämä kerrat voidaan laskea veistomaikan yhden käden sormilla.



Voiko sitten yksi ihminen (enää) muuttaa maailmaa? Sana enää on suluissa, koska ennen internetin tarjoamaa kanavaa elämöidä asioista, ihmiset tarttuivat toimeen ja löysivät ehkä herkemmin yhteisen sävelen ja asian, jonka eteen työskennellä tai taistella.

Nyt vaikkapa ihmisoikeuksien, työväen tai eläinten oikeuksien puolesta taistelevat tahot leimataan huru-ukoiksi, haihattelijoiksi tai miksi ikinä tappouhkauksien ryydittämänä. Kuka enää haluaa tai edes uskaltaa yrittää muuttaa asioita parempaan, kun vastassa on murhanhimoinen joukkio valmiina lynkkaamaan?

Yhden ihmisen aloittama muutosvastavirta, perhosefekti, on mahdollista vain käytännön kautta. Nettiin suolletut statuspäivitykset, avautumiset tai edes tämä teksti eivät tuo toivottua muutosta. Pessimististä, ehkä, mutta ainakin realistista.

Elämme harhakuvitelmassa, että tykkäyksillä olisi mitään vaikutusta mihinkään. Vaikka kirjoittaisin Facebookiin millaisen sankaritarinan tahansa, se saisi korkeintaan kymmeniä, ehkä muutamia satoja tykkäyksiä ja kommentteja, joiden seassa olisi ”upeeta!”, ”mahtavaa!” ja muutama sydän-emoji siellä täällä. Siinä kaikki, ja elämä jatkaisi kulkuaan vanhoilla tutuilla raiteillaan.

Todellinen muutos lähtee meistä itsestämme ja siitä, kuinka toteutamme ihanteitamme ihan tavallisessa arjessa. Kuinka kohtelemme lähimmäisiämme ja kuinka kohtelemme heikompiosaisia sekä ympärillä olevaa maailmaa. Nälänhädän tai ihmisoikeuksien parantaminen ovat hienoja tavoitteita, mutta todellinen muutos alkaa jokaisen omasta lähipiiristä. Tyvestä puuhun, niin kuin vanha kansa on todennut. Kun yksi näkee tai kokee hyvää, hän haluaa levittää sitä ympärilleen. 

Yksi ihminen voi muuttaa maailmaa yksi ihminen kerrallaan.

Kolumnistimme Teemu ”Pastori” Potapoff  on journalisti, ovimies, kirjailia ja kahta vaille teologian maisteri. ”Minulle ei mikään aihe ole liian pyhää käsiteltäväksi. Toivottavasti olet mukana matkassa!” Kuvat: Julius Konttinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *