Mike ”Miklu” Bäck, haluaa tubettaa stadionin kunhan konsepti löytyy ja koristelee joulukuusen, jos joku kuvaa.

”Minkä ikäinen Bruno on?”, kysyy 9-vuotias tyttäreni, jonka olen ottanut mukaan haastatteluun tapaamaan idoliaan. Mietin kuka hemmetti on Bruno, ja miksi tyttäreni tuntuu olevan tehnyt minua paremman taustatyön. Hän ja Tube-tähti Mike Bäck, 19, käyvät ohitseni sujuvaa keskustelua, jota seuraan pää pyörien kuin ekaluokkalaisella suojatiellä. Tajuan onneksi laittaa nauhurin päälle ulkopuolisuuden tunteestani ja amatöörihäpeästäni huolimatta. Selviää, että kaksivuotiaalle Brunolle ei ole vielä kunnolla järjestetty yksiäkään syntymäpäiviä, ja että kyseessä on Miklun vanhempien koira. Olen totaalisen sivustakatsoja omalla työkeikallani.

Youtube, tuo paikka josta lapsemme nykyään hankkivat kaiken tietonsa, on myös monen työpaikka. Ihan oikea sellainen. Mike Bäck kuuluu veljensä Ronin, 24, kanssa Suomen eturivin ammattitubettajiin. Miklun Youtube-kanavalla on tämän jutun tekohetkellä 241 819 tilaajaa ja Instagramissa 139 000 seuraajaa. Miklu pystyy siis elättämään itsensä videoiden tekemisellä. Rahaa tulee esimerkiksi mainostuloista ja muusta kaupallisesta yhteistyöstä.

Tubettaminen on rehellistä yrittäjän arkea, joka sisältää suunnittelua, kuvaamista ja editoimista. Miklu käyttää tubettamiseen oman arvioinsa mukaan noin 80-tuntia viikossa.

Kolmannen tekemäni videon jälkeen tiesin, että tämä on se homma mitä haluan tehdä. Olen mennyt tietoisesti eteenpäin ja asettanut itselleni tarkkoja tavoitteita esimerkiksi tilaajamäärien suhteen. 300 tuhatta tilaajaa on seuraava lähitavoite”, kertoo Miklu lisäten tosin juuri lukeneensa jostakin ettei lukua kuulemma kannattaisi paljastaa.

Hän kuitenkin uskaltaa ajatella isosti ja sanoa unelmansa ääneen. Joku päivä tubetähti haluaisi rokkaa stadionin. ”Ensin pitäisi vaan keksiä jokin todella siisti show ja konsepti. Pidän itseäni kyllä hyvänä, mutta en ole vielä lähellekään sitä mitä voisin olla.”

Tänä keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut nuorisoidoli ei kiirehdi armeijaan tai jatko-opintoihin. Lukeminen ei kuitenkaan ole se, mitä tubettajan ammatinvalinnalla paetaan.

Menestyksen salaisuuteni on ehkä juuri haluni oppia. Luen todella paljon, ainakin pari kirjaa viikossa. Inspiroidun elokuvien tarinankaarista ja mietin miten niitä voisi soveltaa videoihin.”

Tubettaminen on rehellistä yrittäjän arkea, joka sisältää suunnittelua, kuvaamista ja editoimista. Miklu käyttää tubettamiseen oman arvioinsa mukaan noin 80-tuntia viikossa.

Heti herättyäni aloitan tekemään videoita ja saatan tehdä niitä keskiyölle asti. Videoiden tekeminen ei vielä ainakaan varsinaisesti tunnu työltä, vaan miellän ne hauskoiksi projekteiksi.”

Arjen ja ajatusten taltiointi ja jakaminen on tubettajalle luonnollinen rutiini. Harva tilanne on sellainen, mistä videota ei voi tehdä. Joulun Miklu rauhoittuu viettämään perheen kanssa, mutta sekään ei ole liian pyhä tubettajalle.

Joulu vietetään perinteisesti rennosti, mutta jonkun 10 minuutin videon pystyy kyllä postaamaan silloinkin.” Kysyttäessä koristeleeko tubestara joulukuusen, naurava vastaus kuuluu: ”ehkä sitten jos joku kuvaa!”

No niin aikuiset. Ei tämä maailman muuttuminen nyt niin ihmeellistä ole. Ennen kirjoitettiin ajatuksia päiväkirjaan, nyt ne vaan puhutaan videolle. Jo tosi-tv toi olohuoneisiimme käsikirjoittamattomat aidot tilanteet, joihin jäimme koukkuun. Kautta aikojen ihmisiä ovat kiehtoneet tarinat ja rehelliset reaktiot – ja kautta aikojen nuoret ovat etsineet esikuvia. Tubetähdet ovat nykymaailman rock-tähtiä.

Miklu tutustui Freestyle-lehteen Tubeconissa

Tietyt ajat ovat suotuisia tietyntyyppisille nosteille. Olisko minkään bändin enää mahdollista synnyttää Dingon kaltaista hysteriaa? Ehkä muutaman kymmenen vuoden kuluttua tubettaminenkaan ei ole enää mahdollista samanlaisessa hurmoksessa mitä Miklu-mania on nyt, mutta viestintäväyläksi videot ovat varmasti tulleet jäädäkseen. Miklu on siis ensimmäisten aaltojen uraauurtavia tubetähtiä ja tunnettuus osa hänen arkeaan hyvässä ja pahassa. Julkisuus tottakai rajoittaa elämää. Kaikkialle ihmisten ilmoille ei voi mennä tuosta vaan, mutta ei haittaa mua, koska en ole joutunut muuttamaan käytöstäni suosion vuoksi tai miellyttääkseni ketään. En esimerkiksi kiroile muutenkaan, joten en joudu vetämään videoillani mitään roolia.”

Tunnettuus mahdollistaa myös vaikuttamisen. Miklu tiedostaa olevansa suosittuna tubettajana inspiroiva esikuva nuorille. Tiedostan, että moni katsoo sitä mitä mä teen ja ottaa siitä vinkkejä. Haluan viestiä, että jokaisen pitäisi löytää se yksi oma juttu, jonka laittaa kaiken edelle ja panostaa täysillä siihen joka ikinen päivä.”

Vastuullinen esikuva haluaa tubettaa myös terveellisen elämän puolesta.

Haluan kannustaa hommaamaan sellaisia tapoja, jotka on hyviä kropalle ja mielelle. Kuten urheilu. Jos esimerkiksi päihteitä käyttää vastuuttomasti, on edessä vaarallinen oravan pyörä. Nuoret on onneksi hyvin vastuullisia nykyään. Nuuskan käytöstä olen hieman huolissani. Se on huono tapa missä ei ole mitään järkeä. En ymmärrä yhtään.”

Ja sitten selkäni takaa kuuluu päihde-teemaan selvästi kyllästynyt tyttäreni ääni. ”Tuleex sulta tänään uus video?”

Ei muuta kysyttävää.

Seuraavaan videoon!

Teksti ja kuvat: Mirkka Torikka

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *